Gode råd når du er startet i job

Måske har du lige landet dit allerførste fuldtidsjob? Tillykke med det. Nu skal du til at bøvle med, om du får den rigtige løn, feriepenge, ATP, pension og andet, der har betydning for dig på arbejdsmarkedet.

Læs med her og få nogle gode råd om blandt andet valg af fagforening.

Bliv medlem af en fagforening og a-kasse

Tillykke du har fået dit første job. Verden ligger for dine fødder, og lige om lidt kan du hæve din første rigtige løn som fuldtidsansat. Men selv om alt tegner lykkeligt, er det også nu, du skal tage stilling til fagforening og a-kasse.

Hvilken fagforening, du bliver medlem af, afhænger af din jobfunktion og uddannelse. Arbejder du for eksempel som chauffør, lagerarbejder eller i byggesektoren, vil det være 3f fagforening, du skal være medlem af. Din fagforening er sat i verden for at styrke dine rettigheder som lønmodtager inden for dit fag.

Derfor afhænger dit valg af fagforening af, hvilken uddannelse du har, og hvad du arbejder som. Din arbejdsgiver har tegnet en overenskomst med din fagforening. Det er overenskomsten, som bestemmer, hvor meget du har ret til i løn, om du har mere ferie end de 5 uger, der står i loven, om du har ret til omsorgsdage og barnets sygedage og så videre.

Du kan også melde dig ind i en a-kasse. Ofte hænger a-kassen sammen med fagforeningen, men ikke nødvendigvis. A-kassen er en arbejdsløshedskasse og er du medlem, sikrer a-kassen, at du kan få udbetalt dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs og mister din løn. Det er frivilligt om du vil være medlem af en a-kasse, men du kan ikke få udbetalt dagpenge, hvis ikke du betaler ind til en arbejdsløshedsforsikring hver måned.

Bestil kørekort og styrk dit CV

Du har sikkert været vant til at cykle ud på dit uddannelsessted. Eller måske har du været vant til at tage bussen eller toget. Der er ikke altid mulighed for at benytte offentlig transport på job. Særligt ikke hvis du arbejder uden for de større byer eller har svingende arbejdstider.

Derfor bør du overveje at købe en bil. Nu tjener du jo penge og bør have råd til det. Samtidig er der også noget særligt over at køre på job i sin egen bil. Så er man rigtig voksen og en del af det pulserende arbejdsliv. Har du ikke noget kørekort, er det første trin på din to-do-liste. Henvend dig til din lokale køreskole eller bestil kørekort hos en af de mange kørelærere, du kan finde online.

Her kan du i ro og mag vælge mellem mange forskellige køreskoler i hele Danmark. Måske vil du allerhelst tage kørekortet i dit lokalområde, eller måske foretrækker du en køreskole, der har specialiseret sig i lækre biler eller mennesker med særlige behov.

Et kørekort er kun et plus på dit CV, uanset om du så vælger at købe en bil eller ej. Mange arbejdspladser har brug for medarbejdere, der kan køre, og sætter ganske ofte firmabiler til rådighed for sine ansatte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *