Insekter som hobby
Når man taler om insekter som hobby, tænker de fleste nok på tørrede insekter på nåle eller præserverede i sprit. Men hvorfor ikke arbejde med levende insekter i stedet? Det kan være utrolig lærerigt at følge dem i udviklingen og de forskellige stadier. Her får du et par bud på insekter, som er nemme at holde. Mange af dem kan du bestille online og få leveret lige til døren. Tjek f.eks. https://insektorama.dk/
Fårekyllinger
Fårekyllinger hører til de mere livlige af slagsen, og det har sin helt egen charme. De kan hoppe en del (alt efter art), så sørg for et terrarie med låg eller høje glatte sider.
De voksne hanner pipper en del, så det skal man være forberedt på. Hvis du vil have dem i stuen, kan du eventuelt gå uden om de sorte markfårekyllinger, som er virkelig slemme. Gå i stedet efter steppefårekyllinger, som er mere stille i det. På engelsk kaldes de ligefrem “the silent cricket”, men det er nu en overdrivelse. De pipper stadig, men mere afdæmpet end andre arter. Det giver en lidt sydlandsk “cikade-stemning”.
Dubia-kakerlakker
Et andet meget interessant insekt er dubia-kakerlakken. Det er en tropisk art, som mest af alt minder om bænkebidere i overstørrelse – i hvert fald i nymfestadierne.
Og ja, det er en kakerlak, men den bør ikke forveksles med de skadedyrs-kakerlakker vi normalt har et anstrengt forhold til.
En af fordelene ved dubia er, at de lever gandke længe – helt op til et par år. I princippet kan du starte med et enkelt par eller to, og så følge koloniens udvikling. Hunnerne får et kuld unger med ca. 5-6 ugers mellemrum. Der er gennemsnitlig omkring 20 små nymfer i et kuld, og de tager et halvt års tid om at blive voksne.
Melorme
Melormene hører nok til de mere kendte insekter, og de er virkelig nemme at holde. Alt de kræver er en bøtte med f.eks. havregryn, hvor de kan kravle rundt og hygge sig.
Efter nogen tid forpupper de sig og bliver derefter til biller. Billerne begynder at lægge æg, og efter nogle uger får man de sødeste små mini-melorme.
Kæmpemelorme
Kæmpemelormene kaldes også for zophobaslarver. De er ca. 10 gange større end almindelige melorme, og dermed lidt nemmere at få øje på. De skal i udgangspunktet passes på samme måde som de almindelige melorme.
Det særlige er dog, at de ikke vil forpuppe sig, hvis de går flere sammen. Når larverne er store og fede, er man derfor nødt til at tage dem fra og isolere dem i en særskilt beholder, hvor de så kan forpuppe sig og blive til biller.
Kender du det?
Det er så stille og fredfyldt at vandre fornøjeligt rundt i mosen og lytte til naturens gode lyde. Buskenes svage knirkende lyde og den hviskende, raslende lyd fra sivene, der sagte bevæges i vinden, minder os trygt om blodets sivende lyd i moders liv før undfangelsen. Oplevelsen og velværet giver lise til krop og sjæl. På sådan en stille for sind og legeme velgørende vandrig stopper du pludselig op. Du fornemmer noget i nærheden og lytter mere intenst, men der er tilsyneladende ikke noget usædvanligt at få øje på. Mosens væsner anes et sted i derude. Måske kan du endda være heldig, eller måske snarere uheldig, at støde på nogle af dem. Bæsterne er svære at få øje på, men du fornemmer, når de er i der. I det mindste har du sikker ofte set antydninger af mosekonens aktive liv, når der ligger en let tåge hen over moselandskabet, der bevidner om, at hun er i gang med brygningen.
Gamle slotte, herregårde og den slags steder har deres interessante spøgelser. På samme måde har mosen sine lumske væsner, som er mindst lige så spændende, og naturformidlerne bruger dem af og til for at fastholde opmærksomheden. I bogen ”Mennesker og mosevæsner” ISBN 978-87-7237-215-0, som udkom her for nylig, fortælles myter om disse skabninger. Mystiske væsner har til alle tider fascineret menneskeheden og gjort os nysgerrige, men også utrygge og ængstelige. Mosens væsner er bestemt ikke nogen undtagelse. I bogen fortælles om: mosekonen, lygtemænd, sumpmanden, mosehekse, mosetrolde, søuhyrer/monster ål, kummermanden, moserøvere, mosens troldmænd og -kvinder, elverkongen, hans elverpiger og deres ammer de ofte benævnte ‘slattenpatter’ og meget mere. Der fortælles om væsnernes mange farlige intriger med mennesker, men også om bemærkelsesværdige alliancer, når de to parter har fælles interesser.
Du kan få lidt mere information om handlingen for eksempel på hjemmesiden: https://www.pricerunner.dk/pl/802-3200016346/Boeger/Mennesker-og-mosevaesner-Sammenlign-Priser – Indtast bogens titel i søgefeltet og klik på bogen, så kommer du ind i informationen. – Du kan naturligvis også låne bogen via opdateret biblioteket.
Alt godt fremover!