Rødbededyrkning, her finder du inspiration til dyrkning fra frø

Er du ny indenfor rødbededyrkning, her finder du inspiration til dyrkning fra frø. Dyrkning og hvad du efterfølgende kan bruge rødbedeblade og rødbederne til.

Så en række af hver af forskellige rødbeder du har købt, ellers kan du også blande frøene.  Hvis man ikke gør det, får man nogle ret uordentlige rækker, med rødbeder alle vegne og det er umuligt at lue for ukrudt. Hvis du har sået for tæt skal der tyndes.

Med en nogenlunde velgødet jord går det meget fint med dyrkning, rødbeder er ikke grådige, og en enkelt række kan levere rødbeder i en meget lang periode. Så dem med 8 cm imellem, i 1–2 cm dybde. Til store rødbeder er en planteafstand på 8 cm passende. Vil du have små rødbeder, er 5 cm det bedste. Vil du have store rødbeder, er 8 cm det bedste. Jo tættere planterne står, desto mindre bliver rødbederne. Ud i rødbederne kort efter, de er spiret, så der er en afstand mellem planterne på 5-10 cm, når de er omkring 2 cm høje.

Du kan godt forspirer rødbeder hvis du har travlt, med 5-10 cm imellem, så de øverste spids lige titter op, og med så meget plads imellem rækkerne at man kan komme til at luge.

De er umiddelbart ikke længe om at blive færdige, det kan sagtens nås at dyrke rødbeder iinden du sår fx. majs eller bønner, det kan også sås efter hvidløg eller kartofler i det samme bede.

Hvis du vil lagre rødbederne og bruge dem hen over vinteren, er der ingen grund til at så før juni eller i august. Så undgås, at rødbederne vokser sig for store og træede. Rødbeder vil gerne have en løs dybmuldet jord.

Du kan høste babyblade fra rødbeden til salatskålen løbende gennem sommeren – hvor du tager lidt fra forskellige rødbeder, så tager den enkelte plante ikke rigig skade af det. Rødbeder er nem grøntsag at dyrke, og de røde kimplanter er nemme at genkende fra ukrudtet.

For at gøre det nemmere for dig selv at holde jorden fugtig omkring rødbederne bør du hyppe den op omkring dem. Du kan afgøre, om det er tid til at vande rødbeder ved at mærke på jorden.

For mange år siden var ristede rødbeder brugt til kaffeerstatning, men det er ikke noget jeg vil anbefale, hvis du har for mange kan du skærer rødbeder i skiver eller både og fryse dem, så de er klar til at putte i ovnen til rødbede-fritter.

Du kan også opbevarer dem i en kasse med sand i kælderen.  Der skyder små blade i en ny top, men der betyder ikke noget. De holder sig friske og sprøde alligevel. Hvis de opbevares mørk eller du lægger noget luftgennemtrængeligt over, så forbliver toppene små og lidt blege i farven.

Når du skal bruge dem i køkkenet til sylt skærer toppen af, skyller dem og i en gryde kogende vand 1 time. Bagefter er det nemt at smutte skindet af. Så skærer du dem i skiver, putter dem i en frysepose og i fryseren, ellers sylter du dem direkte. Det går du ved at koge en sukker/eddike-lage og lægger en masse rødbedeskiver i. Så skal de i skoldede og Atamon-skyllede sylteglas.

Hvis du opbevarer dem kan de blive bløde, så tager du dem og putter dem i vand med isterninger i så bliver de faste igen, når du skal bruge dem.

Traditionelle cylindriske rødbeder, der er perfekte til syltning. Rødbede, Cylindra koges jævnt igennem, og der bliver mange lige store skiver ud af en rødbede – derfor er denne sort perfekt til syltning.

Skal du have rødbeder igen næste år er det bedst at rotere med andre planter af en anden familie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *